Znamenitosti

LJUBLJANSKI ZMAJ

Ljubljanski zmaj je del grba mesta Ljubljane. Ponazarja moč, pogum in veličino. 

Ljubljanski zmaj pravljično izvira iz legende o Jazonu in Argonavtih. V davnini je grški junak Jazon s tovariši Argonavti kralju Kolhide-(kraljestvo na območju Kavkaza), ob Črnem morju ukradel zlato runo; kožo zlatega ovna. Na ladji Argo so bežali pred zasledovalci in zašli v ustje reke Donave, namesto da bi krenili na jug proti Egejskemu morju in rodni Grčiji. Poti nazaj ni bilo, zato so pluli dalje po Donavi, Savi in nato po Ljubljanici. Blizu izvira Ljubljanice so se morali ustaviti in prezimiti. Spomladi so ladjo Argo razstavili na dele in jo na ramenih prenesli do obale Jadranskega morja, jo tam spet sestavili ter potovali naprej. Po legendi so pred prihodom do današnje Vrhnike pri Ljubljani, argonavti naleteli na veliko jezero in barje ob njem. Tam je živela grozovita močvirska pošast, ki jo je Jazon po junaškem boju ubil. Pošast naj bi bila ljubljanski zmaj in ta pošast je dobila lik v Ljubljanskem zmaju, ki danes domuje v ljubljanskem mestnem grbu in na Zmajskem mostu.  

Bolj realna različica zgodbe o zmaju, pa pravi, naj bi ga povzeli po sredjeveškem viteškem svetniku sv. Juriju, ki je zavetnik grajske kapele. Jurij na freskah ali v kipih pogosto stoji ali jezdi in s kopjem ubija zmaja. Zmaj v legendi o sv. Juriju predstavlja staro verovanje prednikov, ki ga nova, semitska vera – krščanstvo – premaga.   

MESTO EMONA

Rimska naselbina Colonia lulia Emona je nastala leta 14 n.š. in bila upravno, gospodarsko in versko središče. 

Naselje je bilo strateška postojanka in je odigralo pomembno vlogo v številnih vojnah. Štela je med 5.000 in 6.000 prebivalcev, večinoma trgovcev in rokodelcev.  

Emona se je razvila v pomembno zgodnjekrščansko središče z škofijo in z razvito trgovino. Mesto je imelo svoji vodni božanstvi Ekorno in Laburusa, ki so ju častili na Barju. Velik gospodarski pomen prevozništva po Ljubljanici za Emono pa izraža nagrobnik z napisom, ki omenja združbo čolnarjev (collegium naviculariorum).   

REKA LJUBLJANICA

Ljubljanica je reka v osrednji Sloveniji. Izvira iz več kraških izvirov v bližini Vrhnike, prečka celotno Ljubljansko barje, teče skozi mesto Ljubljana in se pri naselju Podgrad izliva v Savo. 

Struga reke, je od izvirov do Špice v Ljubljani, zaradi izjemnih arheoloških in kulturnozgodovinskih lastnosti razglašena za kulturni spomenik državnega pomena.  

Je reka ponikalnica, to je njena posebnost in ljudje so jo začeli klicati, reka sedmerih imen:
TRBUHOVICA – OBRH – STRŽEN – RAK – PIVKA – UNICA – LJUBLJANICA   

Kontaktiratje nas

Cankarjevo nabrežje 19, 1000 Ljubljana 

00386 31 829 870 

info@ljubljanica.eu

5 + 7 =

Vstopno-izstopna točka

Cankarjevo nabrežje 19